Terowong Rahsia Antara Bukit St Paul ke St John’s Hill

satu program percuma khas oleh orangmelaka.com

Kota St. John di Bukit Senjuang ini merupakan sebuah tapak bersejarah yang terletak kira-kira 3 kilometer dari Bandaraya Melaka. Ianya merupakan bukit asal dan bukitlah bukit buatan manusia seperti yang didakwa oleh setengah-setengah pihak. Tingginya dari paras laut lebih kurang 20 meter dan terdiri dari batu laterite. Lain-lain bukit yang terdapat di sekitar Bandar Melaka ialah Bukit Bendera (St Paul Hill) dan Bukit China. Bukit ini asanya dinamakan Bukit Pipit di sebut juga dalam sumber Portugis sebagaiBuquetpipi dan ada juga di sebut sebagai The Hill Of Sao Joa.

senjuang1

Dipercayai mengikut beberapa tradisi lisan terdapat sebuah terowong menghubung kota bukit St john ini dengan Kota St Paul di Bandar Melaka. Kini dikatakan terowong tersebut telah binasa akibat pembangunan yang pesat. Namun demikian tradisi-tradisi lisan masih terdapat di kalangan genarasi-genarasi lama cerita beberapa orang yang menerokai lubang gelap itu lesap bagitu sahaja. Walaubagaimanapun tradisi lisan ini merupakan satu misteri yang belum dapat dibuktikan.

senjuang2

Akan tetapi baru-baru ini pihak perbadanan muzium melaka telah mengesahkan kewujudan terowong ini. Terowong rahsia lama yang menghubungkan Bukit St Paul ke St John’s Hill telah ditemui, dengan Perbadanan Muzium Negeri mengatakan lebih banyak penerokaan akan mengikutinya. Pengurus Besar Pihak Berkuasa Muzium Melaka Datuk Khamis Abas berkata beliau sentiasa percaya bahawa laluan bawah tanah wujud, berdasarkan penyelidikan oleh ahli arkeologi.

senjuang3

Kedua-dua lokasi tersebut terletak kira-kira 5km, dengan Bukit St Paul di dalam zon Tapak Warisan Dunia Unesco dan St John’s Hill di Ujong Pasir. lebih banyak kajian diperlukan untuk mengetahui jarak sebenar dan sama ada apa-apa artifak ditinggalkan oleh Portugis apabila mereka melarikan diri dari penakluk Belanda pada 1641 atau oleh Belanda sendiri. Bukit St Paul mempunyai pintu tersembunyi berhampiran pintu masuk kubu itu, berberapa mitos mengatakan, terowong ini mempunyai makhluk yang seperti seekor naga mengawasi terowong. Dan Ada kisah yang berlegar-legar mengatakan bahawa beberapa ahli arkeologi dari Jerman, sedang meneroka laluan bawah tanah pada awal 1990-an dan berhenti selepas anjing pengesan mereka dikalahkan oleh makhluk di dalamn terowong ini.

Dalam Hikayat Abdullah, yang diterbitkan pada tahun 1849, Munshi berkata seseorang boleh berjalan ke kediaman Gabenor di atas Bukit St Paul melalui terowong. Ahli sejarah lain, seperti John Cameron dan Rev Father Rene Cardon, juga menulis tentang hal itu, dengan beberapa orang yang mendakwa bahawa rekod terowong yang dibina oleh Portugis dan Belanda di Melaka disimpan di Eropah.

Loading...

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi orangmelaka.com

Kontribusi oleh : Freddie Aziz Jasbindar
Editor & founder orangperak.com
Hantarkan artikel dan penulisan anda dengan:
  • emailkan ke botalaboratory[at]gmail.com atau
  • whatsapp ke nombor 014 605 0005
PERINGATAN: Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.