Sistem Perundangan Kesultanan Melaka Lahirnya Pasukan Polis Negara

satu program percuma khas oleh orangmelaka.com

Dalam setiap peradaban sesuatu bangsa terdapat badan penguatkuasa yang melaksanakan undang-undang dan peraturan masyarakat dan negara. Sejarah kepolisan di Malaysia bermula dengan sejarah kegemilangan kesultanan Melayu. Tidak dapat dinafikan bahawa telah wujud institusi pegawai yang mempunyai fungsi-fungsi polis sejak Kerajaan Hindu Majapahit dan Empayar Buddha Sri Vijaya.

polis1

Pasukan Awal PDRM

Tidak di nafikan kesultanan Melaka merupakan sebuah empayar yang gemilang. di sampaing itu kemegahan dan kemantapan kepimpinan kesultanan melaka menjadi penyumbang kepada institut kepolisian negara. Walaupun wujud rekod-rekod mengenai peraturan dan undang-undang tetapi perincian tidak banyak diperolehi.

polis2

Melaka adalah sebuah kerajaan Melayu yang tertua. Semasa ketiadaan Sultan Melaka, Bendahara mempunyai kuasa mutlak untuk menjatuhkan hukuman. Temenggung pula bertindak sebagai pegawai. Adalah menjadi tugasnya untuk menangkap penjenayah, membina penjara dan melaksanakan hukuman-hukuman. Selain Temenggung, para Penghulu juga mempunyai “pasukan polis” masing-masing. Tugas utama pasukan ini adalah memungut cukai dan penguatkuasaan undang-undang dan menjaga keselamatan kampung.

polis3

Pasukan Khas VAT96

Sistem yang wujud di Melaka mungkin diikuti oleh negeri-negeri Melayu yang lain. Sebuah “digest” undang-undang yang disusun untuk Abd Al Ghafur Muhaiyud Din Shah – Sultan Pahang (1592-1614) – meriwayatkan bahawa Temenggung yang dilantik oleh raja dipertanggungjawabkan untuk menjaga pelabuhan, menyelesaikan masalah jenayah, pasar, jalan, pekan, timbangan dan sukatan. Temenggung yang mempunyai seorang pengawal peribadi, dikehendaki mengawasi pemeriksaan penjara, berlaku adil, mencari pengikut-pengikut yang amanah dan berunding dengan rakan-rakan sejawat Itulah gambaran umum yang dapat kita lihat menerusi rekod-rekod yang ada, mengenai sistem pentadbiran undang-undang klasik Melayu.

Loading...

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi orangmelaka.com

Kontribusi oleh : Freddie Aziz Jasbindar
Editor & founder orangperak.com
Hantarkan artikel dan penulisan anda dengan:
  • emailkan ke botalaboratory[at]gmail.com atau
  • whatsapp ke nombor 014 605 0005
PERINGATAN: Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.